Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mikor kell szemorvoshoz fordulni?

• Ha valaki még soha nem viselt kontaktlencsét, a vásárlás előtt feltétlenül keressen fel egy szemészt. A vizsgálat során a szakember megállapítja, hogy a szem alkalmas-e a kontaktlencse viselésére, meghatározza az optimális lencse-paramétereket (dioptria, görbület, átmérő, vastagság, viselési idő stb.), megtanít a lencse helyes kezelésére, felhelyezésére és levételére, elmondja a kontaktlencse viselés alapvető szabájait, s egyéb praktikus tanácsokat is ad.

 

• Ha valaki már rendszeres kontaktlencse-viselő és valamilyen szokatlan tünetetészlel, vegye ki a kontaktlencséjét és haladéktalanul forduljon orvosához. Ilyen esetek bármikor előfordulhatnak, ezért fontos, hogy minden kontaktlencsésnek legyen tartalék szemüvege.

 

• Ha valaki rendszeres kontaktlencse-viselő, panaszmentes esetben is ajánlott félévente kontroll-vizsgálatra jelentkezni: ilyenkor ellenőrzik a látását, a lencse és a szem állapotát. Így felismerhetők azok az esetleges elváltozások, amelyek panaszt ugyan még nem okoznak, de hosszú távon a szem maradandó károsodásához vezethetnek. Panaszmentes kontroll esetén a vizsgálatra kontaktlencsében célszerű érkezni.

 

• Amennyiben valakinek látás-panasza van, a vizsgálat előtt bizonyos ideig nem szabad betenni a lencsét. Ez kemény és félkemény légáteresztő kontaktlencse esetén 3 nap, míg lágy lencsénél 24 óra.