Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi az asztigmia?

Gyakran esik szó a kontaktlencsékkel kapcsolatban is az asztigmiáról, azaz a szem görbületi hibájáról.

Nézzük meg, mi okozza pontosan ezt a fénytörési rendellenességet.

 

Amennyiben a szem elülső felszínének, a szaruhártyának – cornea – a görbülete nem szabályos gömbfelszín, akkor nevezzük a szem képalkotását asztigmiásnak. Ilyenkor a retinán keletkező kép nem éles, pontszerű, hanem torzult. Ezt a felszíni görbületi hibát a szemlencse valamelyest kompenzálja. Az asztigmia lehet önálló fénytörési hiba, de társulhat rövid- vagy akár távollátással is.

 

A szabályos asztigmia általában veleszületett és öröklődő fejlődési eltérés, ritkábban azonban későbbi életkorban is kialakulhat. Az évek múlásával csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem változik.

 

A szabálytalan asztigmia mindig valamilyen szembetegség szövődménye.

 

Ha valakinél túlzott a szem asztigmatizmusa, általában nem viselhet hagyományos kontaktlencsét: ilyen esetben a hagyományos lencsék kényelmetlenek lehetnek, és nem nyújtanak elég éles látást. Ám ezekben az esetekben is van megoldás: a személyre szabott kontaktlencse.

 

Az újabb technológiának köszönhetően a személyre szabott lencsék között ma már van kemény légáteresztő és lágy kontaktlencse egyaránt, így élesebb látást és kényelmesebb viseletet biztosítanak, mint az ezeket megelőző lencsék.

 

A legtöbb szemész egyetért abban, hogy a kemény légáteresztő kontaktlencsék – általában - élesebb látást biztosítanak, mint a lágy lencsék. Ez leginkább azokra vonatkozik, akiknek bizonyos típusú szemgörbületi hibája van.

 

Néhányan azonban kényelmetlennek találják a légáteresztő lencsék viselését: ennek oka, a lencsék széle és a szemhéj közti kölcsönhatás, illetve a lencsék pislogás közbeni mozgása.

 

Mivel egyes emberek szemfelületének formája rendellenes, nehézségekbe ütközhet a légáteresztő lencsék középpontba állítása, s ez bizony megnövelheti a kényelmetlen érzés és a változékony látás kockázatát. Ezért annak érdekében, hogy minél többen élvezhessék a komfortos és éles látást a légáteresztő lencsékkel, a gyártók napjainkban olyan fejlett technológiát alkalmaznak, amellyel személyre szabható légáteresztő lencse alakítható ki.

 

A személyre szabott légáteresztő lencsék méretezése és gyártási folyamata eltér a hagyományos légáteresztő lencsékétől két tekintetben is: egyrészt a szem mérésének módjában, másrészt a lencsék kialakításában.

 

Gázáteresztő lencse illesztése Budapesten, KIZÁRÓLAG telefonon vagy e-mail-en egyeztetett időpontban:

http://www.kontaktlabor.eu

 

Ha kérdése van a speciális lencsékkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!