Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tippek kontaktlencse használóknak

Behelyezés, smink, UV védelem, stb...

Új kontaktlencse használónak, de akár a tapasztaltaknak is lehetnek kérdéseik a kontaktlencsékről.

Összegyűjtöttünk Önnek néhány ilyen kérdést, mely kontaktlencsék használatával kapcsolatos.

 

Főleg az új kontaktlencséseknek okozhat gondot, hogy eldöntsék: a lencséjük ki van-e fordulva vagy sem?

A különbség aprónak tűnhet, de azért jól látható: mielőtt felhelyezné a lencsét szemére, győződjön meg róla, hogy az félgömb alakot formáz-e? Ez a helyes oldal; ha leveses tálra hasonlít a lencse alakja, akkor ne próbálkozzon a felhelyezéssel.

 

Helyes irány

 

A trükk egyszerű: rakja a lencsét az ujja végére, majd szemmagasságban, oldalról nézze meg, milyen alakot formáz. Ha a lencse U alakú, kiszélesedő felső szélekkel, akkor rossz, ha simán U alakja van, akkor helyes pozícióban áll.

 

Kifordítva

 

Ha színezett lencsét használ – éppen azért színezték, hogy könnyebben észre lehessen venni - akkor felülről nézze meg az ujjhegyére helyezett lencsét: a színezett lencse szélének sötétebb kéknek, zöldnek stb. kell lennie.

 

Néhány kontaktlencsét lézerrel megjelölnek a szélén - például a márkanévvel -, hogy ezzel is segítsék Önt, hiszen ha el tudja rendesen olvasni a feliratot, akkor a lencse helyesen áll.

 

Azonban akkor sincs baj, ha esetleg fordítva rakná be lencséjét. Bár a kontaktlencse kényelmetlen lesz, de semmilyen sérülést nem okoz.

 

Kontaktlencsék felhelyezése.

 

Alaposan mossa meg a kezét, mielőtt a lencséhez nyúlna, de ne használjon túlzottan illatosított vagy olajos szappanokat, mivel ezek könnyen odatapadhatnak a lencse felületére. (Fokozottan kerülje a lanolint tartalmazó készítményeket.)

 

Néhány szakorvos azt tanácsolja, hogy mindig ugyanabba a szemére helyezze fel az első lencsét: így elkerülheti a jobb és bal szemére való lencsék összecserélését – természetesen ennek csak a különböző dioptriájú lencsék esetében van jelentősége.

 

Néhány praktika arra, hogyan helyezheti fel könnyen a lencséjét:

 

• Finoman rázza meg a lencsét tároló dobozt, hogy az esetleg a tartó falára tapadt lencse leváljon. (Ne próbálja az ujjával lehúzni a feltapadt lencsét, mert könnyen megsérülhet.)

 

• Csúsztassa a tenyerébe és öblítse le a megfelelő ápolószerrel.

 

• Helyezze a kontaktlencsét a mutató- vagy a középső ujjának hegyére. Az ujjai legyenek szárazak.

 

• Eközben a másik kezének ujjaival húzza szét a szemhéjait.

 

• Helyezze a lencsét a szemére úgy, hogy közben felfelé vagy előre néz. (Azt a megoldást válassza, amelyik kényelmesebb Önnek.)

 

• Ezután forgassa körbe a szemét – így a lencse a helyére csúszik -, majd pislogjon néhányat.

 

Most is az alapos kézmosás az első teendő!

 

A kontaktlencsék eltávolítása:

 

• Lágy lencsék eltávolításához a következőket tegye: nézzen felfelé vagy oldalra, közben húzza le az alsó szemhéját. Egyik ujjával óvatosan mozgassa a lencsét a szemének fehér része fölé, majd nagyon óvatosan csípje a mutató- és hüvelykujja közé, így könnyen leemelheti a szeméről. Amíg nem sajátítja el tökéletesen az eltávolítás technikáját, érdemes a körmeit rövidre vágni, nehogy véletlenül megsértse a szemét.

 

• A kemény kontaktlencséket úgy távolíthatja el, hogy a tenyere fölé hajolva szélesre nyitja a szemét. A másik keze ujjaival csípje össze a szeme külső sarkának bőrét, és húzza a füle felé, miközben szeme tágra van nyitva. Így a kontaktlencsének pontosan a tenyerébe kell esnie.

 

UV védelem

 

A szem egészségével foglalkozó szakemberek körében régóta ismert az a tény, hogy az erős UV (ultraviola) sugárzás károsíthatja a szemet: a folyamatos nagy erősségű UV-sugárzás szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. Ez az oka annak, hogy több termék esetében UV-sugárzás ellen védő összetevőt is beépítenek a lencse anyagába a kontaktlencse-gyártó cégek. Természetesen teljesen átlátszó komponensről van szó, amely nem zavarja, hanem védi a látást. Ennek az összetevőnek a jelenlétéről a lencse csomagolásán talál információt.

 

Fontos azonban tudni, hogy ez a beépített UV-védelem nem helyettesítheti – például – azt a védelmet, amelyet a napszemüvegek nyújtanak, ugyanis a kontaktlencse nem fedi le teljes egészében a szem érzékeny és a károsító sugaraknak kitett részeit. A leghatékonyabb védelmet egy jól kiválasztott napszemüveg adhat, a kontaktlencsék által nyújtott védelmet csak kiegészítőnek tekintse.

 

A kontaktlencse és a kozmetikumok

 

A szembe kerülő kozmetikai szerek azoknak is gondot, fájdalmat okoz, akik nem használnak kontaktlencsét. Ennél viszont még kellemetlenebb lehet a kontaktlencsések esete, hiszen akár a lencséjük is károsodhat.

 

Kövesse ajánlásainkat, legyen csinos és érezze jól magát kontaktlencséjével.

 

Minden esetben a saját sminkkészletét használja!

 

A smink elkészítését mindig előzze meg a kontaktlencse felhelyezése. (Ne felejtse az alapos kézmosást.)

 

Javasoljuk, hogy allergiamentes kozmetikai szereket használjon: a készítmények csomagolásán erről tájékoztatást kap.

 

A szemápoló krémek kisebb valószínűséggel kerülnek a szemébe, mint például a púder, de ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy a vízbázisú krémeket részesítse előnyben az olajbázisúakkal szemben. (Ez utóbbiak – például – a kakaóvajat tartalmazó termékek.)

 

Kerülje a szemkihúzók használatát a szempilla és a szem között.

 

A smink eltávolítása előtt vegye ki a kontaktlencséjét.

 

Fordítson kiemelt figyelmet sminkkészletének szavatossági idejére. Lehetőleg 3 havonta cserélje le a kozmetikumait – szempillaspirál, szemceruza stb. -, mert az ennél öregebb termékekben felszaporodhatnak a fertőzést okozó baktériumok. Időnként szagolja meg az otthon tartott kozmetikumait, s ha bármilyen furcsa, szokatlan szagot érez, inkább dobja ki az adott terméket, mert bajt okozhat.